EFECTUL FLUTURE






EFECTUL FLUTURE
spre lumea de mâine

Peste tot  se vorbește despre schimbare! Trăim o epocă de răscruce. Fascinantă sau derutantă, în funcţie de percepţia şi gradul de adaptabilitate ale fiecărui individ. O istorie se încheie şi o alta prinde contur. Nu este sfârşitul lumii, dar e ceva ce oarecum îi seamănă: sfârşitul unei lumi. O lume apune şi se întrevăd, contururile nedesluşite ale unei lumi noi. Lumea de mâine este o nouă creație și această creație depinde de noi!
Cartea mea își propune să aducă speranță și încredere!
Trăim într-o lume în construcție! Putem spera să construim o lume mai bună!
Se întâmplă multe lucruri frumoase pe pământ: oamenii încep să încline balanța spre colaborare și empatie! O fascinantă schimbare de paradigmă are loc! O trecere de la înțelegerea lumii ca mecanism, în care suntem roțițe impersonale, înlocuibile și fără putere de a determina nimic la înțelegerea lumii ca organism în continuă auto-organizare în care deciziile și acțiunile noastre chiar contează!
În carte sunt prezentate diverse concepte noi ce apar în tot felul de domenii ale vieții societății noastre: schimbări de paradigmă în știință, în educație, în economie, în politică, în universul medical sau religios!

Societatea noastră este un uriaș sistem deschis în care acumulări cantitative duc la salturi calitative! Un sistem deschis primește continuu multiplele perturbații externe și interne integrându-le și fiind astfel capabil să rămână relativ stabil atât timp cât nivelul perturbațiilor nu depășește un anumit prag. Teoria haosului arată că atunci când nivelul perturbațiilor depășește pragul de toleranță, numit punct de bifurcație, sistemul ajunge pe muchie de cuțit. Dacă se dă un pas înapoi, sistemul rămâne stabil; dacă mai se adaugă încă o mică perturbație suplimentară, sistemul va trece spre un comportament modificat radical, numit, în comparație cu starea de relativă stabilitate și previzibilitate de dinainte, haotic. Când vorbim de un sistem aflat pe muchie de cuțit sau la un punct de bifurcație, chiar și bătaia aripilor unui fluture poate modifica radical sistemul! Chinezii au atras atenția în antichitate asupra legăturilor și interconexiunilor dintre toate lucrurile, afirmând poetic că bătaia aripilor unui fluture poate schimba evenimente care se petrec de cealaltă parte a lumii.
În teoria haosului acest ”efect fluture” simbolizează extrema sensibilitate a sistemelor neliniare în punctele lor de bifurcație. Acolo cea mai mică intervenție poate produce schimbări majore, poate împinge sistemul spre reorganizări diferite! Acesta este motivul pentru care teoria haosului ne amintește că în lumea noastră deschisă, în continuă auto-organizare, deciziile și acțiunile noastre chiar contează!

Evoluția este ieșire cu bună știință dintr-un anumit predeterminism! De data asta „predeterminismul” din care ieșim – prin eforturi și alegeri personale – este egoismul nostru, care nu este ceva funciar omului ci este doar o structură neuronală creată în timp și moștenită de la stramoși, structură neuronală care astăzi se dovedește din ce în ce mai mult neviabilă și care se cere remodelată!
Remodelarea neuronală va atrage o remodelare comunitară! Va conduce la o altă lume a omului, la o noua civilizație! Una a empatiei!



Cartea o puteți cumpăra online de la editura Self-Publishing: EFECTUL FLUTURE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu