miercuri, 14 mai 2014

Conceptul de complementaritate



Acesta este un text din Capitolul I, Revoluționara teorie cuantică al cărții Efectul Fluture:

”Un astfel de concept nou al fizicii cuantice, bizar și greu de înțeles intuitiv, este așa numita dualitate corpuscul-undă. Îl folosim în încercarea noastră de a descrie rezultatele experimentelor efectuate la nivel atomic sau subatomic.
Astfel, în anumite situații, comportamentul unui electron capătă sens doar dacă este asociat unei unde care populează întreg spațiul; în alte situații un electron ni se dezvăluie ca o particulă a cărei existență este limitată la o regiune minusculă a Universului. Dar cum este posibil ca ceva să fie pretutindeni și, în același timp, doar într-un loc?!
Niels Bohr a ridicat dualitatea la rang de principiu universal pe care l-a botezat complementaritate. El susținea ceva fascinant: că o descriere unică, de genul ”aceasta este o undă” sau ”aceasta este o particulă” nu sunt niciodată de ajuns pentru a descrie adecvat trăsăturile unui sistem cuantic! Descrierea sistemelor cuantice necesită caracteristici complementare care, considerate împre-ună, par paradoxale pentru percepția noastră!
Teoria cuantică a deschis drumul către apariția unui nou tip de logică sau a unui alt mod de a considera realitatea, funcționarea Universului! Bohr privea complementaritatea ca pe un concept mult mai general. Valabil nu doar în descrierea electronilor! Considera  atributul complementarității comun întregului univers!
Până la el, știința operase în limitele impuse de certitudinile logicii obișnuite (aristotelice): un lucru ori este A ori este non-A. Acum se intră într-o zonă în care ceva poate fi și A și non-A!
Mai degrabă decât a formula descrieri unidi-mensionale ale lumii, care să corespundă vechii logicii și percepții, știința va trebui să genereze o serie de reprezentări care să înfățișeze trăsături complementare ale realității, văzute mereu din mai multe perspective, referindu-se la mai multe aspecte ale aceleiați realități – care ni se dezvăluie nu doar complexă, ci ca functionând la un cu totul alt nivel de ființare decat cel perceput de vechiul nostru mod de percepție! Acest nivel de ființare se refera atât la lumea fizică cât și la cea vie!”

Cartea o puteți cumpăra online de la editura Self-Publishing: EFECTUL FLUTURE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu